Illusztrációk :: Urbanlegends.hu

Darwin tényleg ellopta Wallace gondolatait?

Egy titokzatos levél története, amelynek hatására Darwin egy év alatt megírta, amin már több mint húsz éve dolgozott. A teljes történet itt.


Hogyan lett Leninből gomba?

Egy bizarr konspirációs elmélet története az átalakulóban lévő Szovjetunióból. A teljes, egészen elképesztő sztori itt.10 ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot

Ha gondolkodásunk tényeken alapulna, képesek lennénk észrevenni, hogy a világ nem is olyan rossz hely, és ez lendületet adhatna a további munkához – vallják a Tények című könyv szerzői. A cikk folytatása.Hová vezethet a tények megtagadása? – Történelmi leckék Hannah Arendttől

A neves filozófus-történész gondolatai a tények megtagadásának lehetséges hatásairól, valamint a propaganda szerepéről az elnyomás felé vezető úton. A cikk folytatása.


Miért erőszakosabb Amerika Európánál?

Hogyan szorult vissza Amerikában az erőszak, és miként segíti ennek megértése napjaink amerikai politikájának átlátását? Steven Pinker számba veszi a különböző hipotéziseket, és megfogalmaz egyfajta tanulságot. A teljes cikk.
Mit gondol az izraeli sztártörténész a álhírekről és a valóságról?

Hogyan kerülhetjük el, hogy megvezessenek minket napjaink bonyolult, egyetlen ember számára megérthetetlen világában? – teszi fel a kérdést új könyvében Yuval Harari. A cikk folytatása.