Szükség van-e az objektivitásra az újságírásban?

Szeptemberben elindult a globális közösségi adományokból létrehozott Correspondent, amelynek újságírói a tényeket ugyan tisztelik, de az objektivitásban nem hisznek. Hogy is van ez? Folytatás itt.


Darwin tényleg ellopta Wallace gondolatait?

Egy titokzatos levél története, amelynek hatására Darwin egy év alatt megírta, amin már több mint húsz éve dolgozott. A teljes történet itt.


Hogyan lett Leninből gomba?

Egy bizarr konspirációs elmélet története az átalakulóban lévő Szovjetunióból. A teljes, egészen elképesztő sztori itt.10 ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot

Ha gondolkodásunk tényeken alapulna, képesek lennénk észrevenni, hogy a világ nem is olyan rossz hely, és ez lendületet adhatna a további munkához – vallják a Tények című könyv szerzői. A cikk folytatása.Hová vezethet a tények megtagadása? – Történelmi leckék Hannah Arendttől

A neves filozófus-történész gondolatai a tények megtagadásának lehetséges hatásairól, valamint a propaganda szerepéről az elnyomás felé vezető úton. A cikk folytatása.


Miért erőszakosabb Amerika Európánál?

Hogyan szorult vissza Amerikában az erőszak, és miként segíti ennek megértése napjaink amerikai politikájának átlátását? Steven Pinker számba veszi a különböző hipotéziseket, és megfogalmaz egyfajta tanulságot. A teljes cikk.
Mit gondol az izraeli sztártörténész a álhírekről és a valóságról?

Hogyan kerülhetjük el, hogy megvezessenek minket napjaink bonyolult, egyetlen ember számára megérthetetlen világában? – teszi fel a kérdést új könyvében Yuval Harari. A cikk folytatása.